geometria 2 zadania
viola: Oblicz dlugosci lukow okregu o promieniu R, na ktore dzieli ten okrag cieciwa odlegla od srodka
okregu o polowe promienia 1/2 R.
oblicz dlugosc promienia okregu przechodzacego przez srodek krotszej przyprostokatnej i
stycznego do przeciwprostokatnej w jej srodku, jezeli wiesz ze dlugosci przyprostokatnych sa
rowne 6 cm i 8 cm.
prosze o pomoc
21 lut 16:57
Beti:

Zad.1.
α = 120
o
| | 120o | | 1 | | 2 | |
L1 = |
| *2πR = |
| *2πR = |
| πR |
| | 360o | | 3 | | 3 | |
α = 120
o ⇒β = 240
o
| | 240o | |
L2 = |
| *2πR = ...dokończ |
| | 360o | |
21 lut 17:18
viola: 43 *πR
dzieki a drugie zadanie?
21 lut 17:32
viola: czy moze ktos mi jeszcze podpowiedziec co do drugiego zadania?
21 lut 19:42