Znajdź ekstreme funkcji.
Hihi: f(x)=2lnx−5arctgx
21 lut 16:57
Roman: f'(x)= ?
21 lut 17:02
21 lut 17:05
Roman: rozwiaz rownanie f'(x)=0
21 lut 17:07
Hihi: | | 1 | |
Musiałem liczyc z delty i wyszły mi pierwiastki x1 = |
| i x2 = 2 |
| | 2 | |
| | 2 | | 5 | |
Mam to teraz podwstawic pod wzór f'(x) = |
| − |
| |
| | x | | x2+1 | |
21 lut 17:22
Roman: najlepiej poczlicz f''(x) i podstaw potem swoje rozwiazania
f''(x)<0 maksimum w danym punkcie
f''(x)>0 minimum
potem policz wartosci wstawiajac x1 i x2 do funkcji pierwotnej
21 lut 17:28
Hihi: Jeśli w maksimum i minimum wyszło mi 0 ?
21 lut 17:59
Roman: to policz 3 pochodna a jak nie to narysuj sobie f'(x) i oczytaj
21 lut 18:10