Rozwiąż równanie 3x/3x - 1 = 2x + 2/2x - 6
Hiss: Bardzo proszę o szybkie rozwiązanie tego zadania

Rozwiąż równanie 3x/3x − 1 = 2x + 2/2x − 6
21 lut 16:57
Hiss: Help
21 lut 17:11
Hiss: Nikt mi nie pomoże? :@
21 lut 17:33
Hiss:
21 lut 17:54
Jolanta:
bo napisałeś niestarannie i nie wiadomo jak to wyglada
21 lut 18:13
Hiss: lewa strona się zgadza, po prawej 2x + 2 w liczniku
21 lut 18:14
Jolanta: | 3x | | 2x+2 | |
| = |
| najpierw okresl dziedzinę |
| 3x−1 | | 2x−6 | |
21 lut 18:16
Krzysiek: | | 3x | | 3x | |
Bo nie wiadomo jak ten zapis rozczytac czy |
| −1 czy |
| tak samo ten 2 przez |
| | 3x | | 3x−1 | |
2x−6
Zapisz to porzadnie uzywajac duzej litery U do ulamkow . . Zobacz tez na Kliknij po wiecej
przykladow (tam zapisane na niebiesko )
21 lut 18:17
Jolanta:
mianownik≠0 3x−1≠0 2x−6≠0
3x≠1 2x≠6
pomnóż na krzyż
3x*(2x−6)=(3x−1)(2x+2) wylicz
21 lut 18:21
Jolanta: 6x
2−18x=6x
2+6x−2x−2
6x
2−6x
2−18x−4x=−2
−22x=−2
21 lut 18:27
Hiss: Dziękuje!
21 lut 18:41