prosze o pomoc
io: Sumą wyrazen 2x+2+6−xx2−4 dla x∊R/{−2,2} jest
21 lut 16:44
Krzysiek: Wiesz co tak robi io. ? . W BUlgarii jest ich duzo
Zapisz to uzywajac zamiast malego u duze U bedzie wyrazniej
21 lut 17:46
21 lut 19:33
Beti:
| 2 | | 6−x | |
| + |
| = D: x ∊ R\{−2,2} |
| x+2 | | (x−2)(x+2) | |
| | 2(x−2) | | 6−x | |
= |
| + |
| = |
| | (x−2)(x+2) | | (x−2)(x+2) | |
dasz radę dalej ?
21 lut 19:37
w: | | 1 | |
cos mi nie wychodzi odp mam |
| |
| | x−2 | |
21 lut 19:51
Krzysiek: jak nie wychodzi
Sprowadzasz do wspolnego mianownika i masz
| 2(x−2)+6−x | | 2x−4+6−x | | x+2 | |
| = |
| = |
| po uproszczeniu zostanie |
| (x−2)(x+2) | | (x2)(x+2) | | (x−2)(x+2) | |
............
21 lut 20:48