Wykaż że trójkąt ODE jest podobny do trójkąta ADE
nat.: W trójkącie równobocznym ABC wysokości AE i CD przecinają się w punkcie O.
a) Wykaż, że w trójkąt ODE jest podobny do tr. ADE. Oblicz skalę tego podobieństwa.
b) Wiedząc dodatkowo, że obwód trójkąta ODE wynosi 2, oblicz długość boku trójkąta ABC. Wynik
przedstaw w postaci a+b{c}, gdzie a,b,c należy do C i c>0
21 lut 16:30
nat.: * tam gdzie jest {c} powinno być pierwiastek z c
21 lut 16:34
Beti:

a)
| | 1 | | a√3 | | a√3 | |
x = |OD| = |OE| = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
| | |AD| | | | | a | | 6 | | 3 | |
k1 = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| = √3 |
| | |OD| | | | | 2 | | a√3 | | √3 | |
| | |AE| | | | | a√3 | | 2 | |
k2 = |
| = |
| = |
| * |
| = √3 |
| | |DE| | | | | 2 | | a | |
czyli: k
1 = k
2 =
√3 −−> trójkąty są podobne (cecha bbb), a skala podob. wynosi
√3
21 lut 16:50
Beti:
b)
obwód L
ODE = 2 więc:
3a + 2
√3a = 12
a(3+2
√3) = 12
dokończ, czyli usuń niewymierność z mianownika i zapisz w wymaganej postaci.
21 lut 16:53
biedrona: to jest źle Beti, w a wyjdzie √3/3
29 kwi 01:19