matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Skracanie wyrażeń wymiernych
meh:
4x
2
− 81
=
(2x
2
− 9x)(x+2)
Powiedzcie mi jak sie za to zabrac
21 lut 16:21
Patryk:
(2x−9)(2x+9)
x(2x−9)(x+2)
21 lut 16:23
Beti:
(2x−9)(2x+9)
=
= ...
x(2x−9)(x+2)
21 lut 16:23