o zdarzeniach losowych AB wiadomo że
ooooo: o zdarzeniach losowych AB wiadomo że : P(A)=0,5, P(B)=0,3 i P(AuB)=0,7. Prawdopodobieństwo
iloczynu zdarzeń A i B spełnia warunek
21 lut 16:01
zośka: P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
0,7=05+0,3−P(A∩B)
P(A∩B)=0,1
21 lut 16:04
Janek191:
P( A ) = 0,5
P( B) = 0,3
P ( A u B ) = 0,7
więc korzystamy z wzoru
P( A u B ) = P( A ) + P( B) − P( A n B )
czyli
P( A n B ) = P( A ) + P( B) − P ( A u B)
Po podstawieniu
P( A n B ) = 0,5 + 0,3 − 0,7 = 0,1
============================
21 lut 16:05