Obliczanie wielomianów dla x
ola: Poprawnie to rozwiązałam ? nie jestem pewna, przez te pierwiastki...
1.
W(x)= 3x2−2x+5 dla x= √5
w= 3* (√5)2−2*√5+5=15−2*√5+5=18√5
2.
W(x)= 2x2−1/2*x+15
W= 2*(√5)2+1/2*√5+15=10+1/2*√5+15=5+1*√5+15=21√5
(10 i 1/2 skróciłam w obliczeniu powyżej)
21 lut 15:57
Cusack: 15−2√5+5=20−2√5
21 lut 16:00
stefan: 1. źle ma wyjść: 20−2
√5 skąd Ci się wzięło 18
√5

?
2. też źle... ma wyjść 25+
12√5 nie można tak skracać..
21 lut 16:01
Beti:
1. = 15−2√5+5 = 20−2√5
2. za 2x2 jest + czy − ? , no i wynik jest zły, bo dodawać można tylko liczby podobne, a
Ty dodajesz wszystkie jak leci
21 lut 16:01
MQ: 1. Źle 15−2
√5+5=20−2
√5
| | 1 | | √5 | |
2. też źle: 10+ |
| *√5+15=25+ |
| |
| | 2 | | 2 | |
21 lut 16:02
ola: Aaa, okey no tak bo nie zrobiłam redukcji wyrazów podobnych −.−
Dzięki
21 lut 16:10
PAULA: wytlumaczy mi ktos co
21 lut 16:14