Trygonometria
Kipic: Wyznacz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych zmiennej x .
| | 3 | |
cos x = 0,6 i x ∊( |
| π; 2π) |
| | 2 | |
niemam pojecia jak to zadanie zrobic prosze o pomoc i jakas wskazowke.
21 lut 15:42
Patronus: korzystając z jedynki trygonometrycznej oblicz sinx
sin2x + cos2x = 1 − tu ci wyjdą dwie możliwe wartości , wybierz dla której x jest w podanym
przedziale
a mając sin i cos możesz policzyć tg i ctg.
21 lut 15:51
Beti: z jedynki tryg. obl. sinx:
sin
2x + cos
2x = 1
sin
2x + 0,36 = 1
sin
2x = 0,64
sinx = 0,8 lub
sinx = −0,8 −−> wybieramy tę wartość, bo kąt x leży w IV ćw., a tam sin
jest ujemny
| | sinx | |
tgx = |
| = ... dokończ |
| | cosx | |
| | 1 | |
ctgx = |
| = ... dokończ |
| | tgx | |
21 lut 15:52
Kipic:

czyli w jakiej cwiartce lezy jaka wartosc ujemna czy dodatnia i ktore to cwiartki ? dobrze
narysowalem ?
21 lut 16:10
Dominik:

i zapamietaj
w 1 wszystkie sa dodatnie
w 2 tylko sinus
w 3 tangens i cotangens
a w 4 cosinus
21 lut 16:15
Beti:

nie, ćwiartki numerujemy inaczej−−> rys.
a znaki funkcji masz w "wierszyku":
w I (ćw) wszystkie są dodatnie
w II tylko sinus
w III tangens i cotangens
a w IV cosinus
21 lut 16:17
Kipic: dziekuje slicznie . tylko teraz za bardzo nie ogarniam jak wyliczyc tg i ctg czyto sie wylicza
z tego :
tga * ctga= 1 i jak to wyliczyc bo kompletnie zapomnialem mialem to chyba pod koniec 1 liceum
21 lut 16:23
Beti: za sin i cos podstawiasz wartości:
a ctgx jest odwrotnością tgx
21 lut 16:25
Kipic: aha oks no to lapie to teraz mam ctg tg sin i cos i jak zrobic reszte zadania niech kots mi
dokladnie wytlumacyz bo szczerze mowilac nie lapie kompletnie niczego
21 lut 16:31
Beti: to już jest koniec zadania. W zad. masz: wyznacz wartości pozostałych funkcji. Dana jest
wartość cosx, a zatem Ty masz obliczyć sinx, tgx, ctgx. Nic ponad to.
21 lut 16:34
Kipic: aha dobra dzieki wsyztskim

teraz lapie
21 lut 16:35