rysunek
Krzychu: | | 6 | |
Mam do narysowania: f(x)= |
| |
| | |x|−3 | |
Mogę zrobić to tak:
| | 6 | |
f(x)= |
| dla x≥0 i x≠3 |
| | x−3 | |
| | 6 | |
f(x)= |
| dla x<0 i x≠−3 |
| | −x−3 | |
Czyli wykres :
| 6 | |
| dla x≥0 i x≠3 o 3 jednostki w prawo |
| x | |
| 6 | |
| dla x<0 i x≠−3 o 3 jednostki w prawo |
| −x | |
to jest chyba źle
21 lut 14:45
Beti: nie jest źle, tylko jak już narysujesz, to musisz wybrać z każdego wykresu tę część, która
odpowiada podanym przez Ciebie x−om (tzn. z pierwszego wykresu wybierasz tylko to, co
odpowiada x ≥0, itd)
21 lut 14:49
Krzychu: | | 6 | |
ale jak narysuje |
| to dla x=1 wartosc będzie 6 i przesuwam w prawo o 3. |
| | x | |
| | 6 | |
Ale jak podstawie do wzoru to mam wartosć |
| =3 |
| | 3−1 | |
21 lut 14:55
MQ: Po prostu rysujesz funkcję:
| | 6 | |
y= |
| , ale tylko dla x≥0 |
| | x−3 | |
a dla x<0 rysujesz odbicie lustrzane wzgl osi OY tego co dla x≥0
21 lut 14:55
Krzychu: | | 6 | |
to i tak sie nie zgadza, bo będę miał cały wykres na osią OX. A przecież |
| ma też |
| | |x|−3 | |
ujemne wartości.
21 lut 15:00
MQ: Jak nad osią OX?
Przecież dla x≥0 masz też spory kawałek pod osią OX −− nawet do −∞ po lewej stronie 3
21 lut 15:02
Krzychu:
21 lut 15:04
MQ: Źle
| | 6 | |
Napisałem ci wyraźnie, że rysujesz wszystko dla y= |
| po prawej od osi OY |
| | x−3 | |
| | 6 | |
a ty nie narysowałeś nic w przedziale <0,3) −− a tam też są wartości funkcji y= |
| . |
| | x−3 | |
Potem dopiero odbijasz wzgl. osi OY.
21 lut 15:06
Krzychu: ok, to ja to źle rozipisałem w 1 poscie?
21 lut 15:08
21 lut 15:08
MQ: Od słowa "czyli" źle
21 lut 15:10
MQ: 15:08 dobrze
21 lut 15:11
Krzychu: to jak do tego podejść, gdybym chciał rysować wykresy funkcji podstawowych?
21 lut 15:12
MQ:
| | 6 | |
1. |
| przesuwam wszystko (nie tylko dla x>0) w prawo o 3 jednostki. |
| | x | |
2. Z tego co dostałem, obcinam to co po lewej stronie OY
3. To co zostało (prawa stona wzgl osi OY) odbijam symetrycznie wzgl osi OY.
21 lut 15:15
Krzychu: a widzisz, dzięki
21 lut 15:18
MQ:

Czarne, to y=6/x
Czerwone, to y=6/(x−3)
Niebieskie, to y=−6/(x+3)
Twój wykres to czerwone po prawej stronie osi OY i niebieskie po lewej stronie osi OY
21 lut 15:19