pochodna
smutny: jak z tego pochodna wyjdzie nie chodzi o wynik tylko o zrozumienie jak to zrobic prosze o pomoc
21 lut 14:44
magduśka: | | (−1)'*(x√x)−(−1)*(x√x)' | |
f(x)'= |
| |
| | (x√x)2 | |
21 lut 14:49
smutny: i jak dalej?
21 lut 15:05
Krzysiek: Po pierwsze √x=x1/2
Wiec x*√x=x*x1/2=x1*x1/2=x1+1/2=x3/2
Pochodna x3/2 obliczysz ze wzoru (xn)'=n*xn−1
Teraz popatrz na licznik pochodna z (−1) to przeciez 0 bo pochodna ze stalej to zero
Teraz mianownik (x*√x)2= x2*(√x2)= x2*√x*√x=x2*x=x3
Teraz juz chyba policzysz ta pochodna.
Az zal takie proste rzeczy studentowi tlumaczyc .Prosze sie nie gniewac. MOze wroc do
podstawowki albo gimnazjum i powtorz sobie potegowanie . Pisze to bez zadnej satysfakcji.
Pozdrawiam
21 lut 19:21