POMOCY !!
Natalia: Rozwiąż równianie: (x+2)4−x4=80
21 lut 14:44
Jolanta: ((x+2)2)2−(x2)2=80
((x+2)2+x2)((x+2)2−x2)=80
(x2+4x+4+x2)(x2+4x+4−x2=80
2x2+4x+4)(4x+4)=80
8x3+8x2+16x2+16x+16x+16=80
8x3+24x2+32x+16−80=0
8x3+24x2+32x+64=0
x3+3x2+4x−8=0
21 lut 15:17
zośka: x4+4x3*2+6x2*4+4x*8+16−x4=80 /:8
x3+3x2+4x+2−10=0
x3+3x2+4x−8=0
x=1 jest pierwiastkiem
(x−1)(x2+4x+8)=0
x=1 jedyny pierwiastek rzeczywisty ( bo Δ drugiego trójmianu <0)
21 lut 15:37
Jolanta: musiałam przerwać .Zoska skonczyła zadanie ale na wszelki wypadek wyjasniam
x3+3x2+4x−8=0 brak pomysłu na rozłozenie wielomianu ,sprawdzam dzielniki wyrazu wolnego
czyli 8 .dla pierwiastka wynik =0
13+3*12+4*1−8=0 1 jest pierwiastkiem czyli wielomian dzieli sie przez x−1
x2+4x +8
x3+3x2+4x−8 : (x−1)
−x3+x2
4x2+4x
−4x2+4x
8x−8
−8x+8
−−−−−−−−−−−
x3+3x2+4x−8=(x−1)(x2+4x+8)=0 dalej masz napisane
21 lut 17:43