funkcje
jajo: O funkcji kwadratowej wiadomo, że f(−3)=0 i f(5)=0 oraz że zbiorem wartości jest przedział
domknięty od −2 do nieskończoności. Podaj wzór tej funkcji w postaci kanonicznej i
iloczynowej.
21 lut 14:24
Beti: czyli m. zer. to: x
1=−3 i x
2=5
wierzchołek W = (p,q), gdzie:
q = −2 (z treści zadania)
f(x) = a(x−x
1)(x−x
2)
f(x) = a(x+3)(x−5) i f(1) = −2
a(1+3)(1−5) = −2
a*4*(−4) = −2
−16a = −2
| | 1 | |
f(x) = |
| (x+3)(x−5) −−> postać iloczynowa |
| | 8 | |
| | 1 | |
f(x) = |
| (x−1)2 − 2 −−> postać kanoniczna |
| | 8 | |
21 lut 14:32
kici: wielkie dzięki
21 lut 14:33