potegi na dzialaniach
alusia: prosze o pomoc
4span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">13x82{3}x14
21 lut 14:23
MQ: Nie bardzo wiadomo, o co chodzi.
21 lut 14:25
alusia: ahhh jakos mi pisanie tych poteg nie wychodzi
chodzi o to
4 do potegi 13 x 8 do potegi 23 x 14
21 lut 14:25
alusia: zad 2
wykaz ze liczba 354 jest rozwiazaniem rownania
34311 − 8114 +7x=927
21 lut 14:29
alusia: czy ktos pomoze?
21 lut 16:01
Beti: w zad. 1. chodzi o coś takiego?:
w zad.2. na pewno dobrze przepisałaś równanie?
21 lut 16:08
Janek191:
z.2
24311 − 8114 + 7x = 927
( 35)11 − ( 34)14 + 7x = (32)27
355 − 356 + 7x = 354
3 * 354 − 9*354 + 7x = 354
7x = 354 + 9*354 − 3*354
7x = 7* 354 / : 7
x = 354
==========
21 lut 16:12
PAULA: alusia wytlumaczysz mi cos/

? prosze
21 lut 16:13
Janek191:
z.1
41/3 * 82/3 * (1/4) =
= ( 22)1/3 * (23)2/3 * (1/4) =
= 22/3 * 22 * 2−2 = 22/3
21 lut 16:15
Janek191:
Co trzeba wytłumaczyć ?
21 lut 16:16
PAULA: czy dobrze obliczam cos, juz pisze
21 lut 16:17
PAULA: wzor na wysokosc to jest: h = a pierwiastki z 3 przez 2
mam podane h = pierwiastek z 3
czyli podstawiam tak

mam obliczyc a
pierwiastek z 3 = a pierwiastki z 3 przez 2
rozumiesz zapis?
21 lut 16:18
Janek191:
h = a √3/2
√3 = a √3/ 2 / * 2
2 √3 = a √3
a = 2
====
21 lut 16:21
PAULA: czyli to ma byc tak:
√3 = a √3 / 2 / *2
2√3 = a √3
21 lut 16:21
PAULA: a pozniej trzeba podzielic obustronnie przez pierwiastek z 3 tak?
21 lut 16:22
PAULA: a jaki jest wzor na pole calkowite (Pc) czworoscianu foremnego
21 lut 16:24
21 lut 16:26
PAULA: ok dziekuje bardzo
21 lut 16:29