Zadanie optymalizacyjne.
nycnieumim: Fabryka owocowo− warzywna postanowiła sprzedawać swoje wyroby w puszkach mających kształt walca
o pojemności 1 litra.
a) Jaką długość musi mieć promień puszki, a jaką wysokość, aby zużycie blachy na jej wykonanie
było najmniejsze?
b) Oblicz Pole powierzchni całkowitej jednej puszki
c) Ile ton blachy o grubości 0,3 mm musi zamówić fabryka, jeśli odpady stanowią 100 %
potrzebnej blachy, masa właściwa, z której będą wykonane puszki, wynosi 7800 kg/m3 a fabryka
planuje wykonanie 90 000 takich puszek?
21 lut 14:15
nycnieumim: pomoże ktoś?
21 lut 15:21
Patronus: a)
V = πr
2*H = 1
r − promień puszki
| 1 | |
| − wysokość puszki (zależna od r) |
| πr2 | |
| | 1 | |
P(r) = 2*πr2 + 2πr* |
| |
| | πr2 | |
Policz r wierzchołkowe − tam będzie najmniejsza wartość pola puszki.
Jak będziesz miał r to policzysz H
21 lut 15:58
Patronus: Kolejne podpunktu sa juz łatwe jak masz rozwiązany a)
21 lut 15:58