kombinatoryka
polo: Kasia zamierza założyć bluzkę − jedną z trzech niebieskich albo zieloną− oraz spódnicę − jedną
z trzech zielonych albo dwu niebieskich. Na ile sposobów może się ubrać jeśli chce aby bluzka
i spódnica były tego samego koloru?
21 lut 14:12
Basiek: Kasia może się ubrać na
niebiesko 3*2=6 (3 bluzki, 2 spódnice)
zielono 1*2=2 (1 bluzka, 2 spódnice)
Kasia ma łącznie 6+2=
8 możliwości.
21 lut 14:14
polo: cos nie pasuje! spódnice 3 zielone i 2 niebieskie
21 lut 14:18
Basiek: No, to do poprawki:
na zielono: 1*3=3
Zmiana w wyniku 6+3=9
21 lut 14:20