obrotowe
kici: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym. Objętość stożka wynosi 216π. Oblicz pole
powierzchni całkowitej tej bryły.
21 lut 14:10
Beti:

V = 216π
πr
2h = 216π/:π
r
2h = 216 i h = r (bo trójkąt o bokach h,r,l jest prostokątny równoramienny)
r
3 = 216
r = 6
h = 6
P
c = πr
2+πrl
podstaw dane i policz
21 lut 14:24
kici: ale y stożka nie liczy sie jako 1/3PpH ?
21 lut 14:30
21 lut 14:35
Tomasz: beti skąd wiesz że trójkąt prostokątny w tym zadaniu to trójkąt równoramienny
21 lut 14:48
Beti: bo trójkąt złożony z tworzących i średnicy podstawy jest równoramienny, czyli kąty przy
podstawie są równe, czyli mają po 45o.
Skoro kąty przy podstawie maja po 45o, to trójkąt o bokach h,r,l ma kąty: 90o, 45o i trzeci
musi mieć 45o, czyli też jest równoramienny.
Nie wiem, czy jasno to napisałam...
21 lut 14:52
kici: ale jeśli zapiszę objętość ze wzoru to mi koszmarne liczby wychodzą! Nie da się ładnie wyliczyć
promienia

Nie wiem czy to dobrze czy jest błąd w treści.
21 lut 15:08
Tomasz:

taki stożek według Ciebie nie ma prawa istnieć? czy czegoś nie rozumiem
21 lut 16:09
MQ: @Tomasz
Nie rozumiesz albo treści zadania albo pojęcia "przekrój osiowy stożka"
21 lut 16:20
korek: V stożka jest równe chyba 1/3πr2h w tym zadaniu ktoś podał wzór objętości stożka πr2h
10 lut 09:15