Nierówność kwadratowa...
wiecznie pytający: Czy móglby mi ktos pomóc dokończyć nierówność?
Ix2−6xI=2x
6x−2x≤x2≤6x+2x
4x≤x2≤8x
21 lut 13:38
Basiek: wow...
Dlaczego z równania zrobiłeś nierówność?
21 lut 13:39
Tad:
a jak Ci się tu z równania zrobiła nierówność−
21 lut 13:40
wiecznie pytający: pomyłka przepraszam
Ix2−6xI≤2x
Teraz jest dobrze
21 lut 13:42
Basiek: Najprościej robić to na dwie nierówności.
x2−4x≥0 ⋀ x2−8x≤0
x(x−4)≥0 ⋀ x(x−8)≤0
Parabolki, część wspólna i masz rozwiązanie.
21 lut 13:51
pigor: ... tu nie ma co kończyć, tylko trzeba od początku np. tak :
dane równanie jest równoważne kolejno
Ix2−6xI=2x ⇔ (x
2−6x= −2x lub x
2−6x= 2x) i
x ≥0 ⇔
⇔ (x
2−4x=0 lub x
2−8x=0) i x ≥0 ⇔ [x(x−4)=0 i x≥0] lub [x(x−8)=0 i x ≥0] ⇔
⇔
x=0 lub x=4 lub x=8 ⇔
x∊{0,4,8} . ...
21 lut 13:52