predkosc
kasia: autobus przebył drogę z A do B, poruszając się ze średnią prędkością 50 km/h, a powrotną z
30 km/h. Oblicz średnią prędkość autobusu na całej trasie
21 lut 13:37
Janek191:
AB = S
v1 = 50 km/h
v2 = 30 km/h
zatem
t1 = S/ v1
t2 = S/ v2
oraz
2 S 2 S 2
vśr = −−−−−−− = −−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−− =
t1 + t2 S / v1 + S / v2 1/ v1 + 1 /v2
2 2*v1 * v2
= −−−−−−−− = −−−−−−−−−
v2 + v1 v1 + v2
−−−−−−−−−
v1 * v2
więc
2*50 * 30 3 000
vśr = −−−−−−− = −−−−− = 37,5
50 + 30 80
Odp. vśr = 37,5 km / h
=========================
21 lut 13:53
kasia: a czemu nie mozna po prostu 50+30 podzielic na 2?
21 lut 13:53
kasia: dzięki
21 lut 13:54
Janek191:
Bo byłoby za prosto !
21 lut 13:55
Basiek: Średnia szybkość na danym odcinku nie jest średnią arytmetyczną, jak zresztą widać.
Najlepiej zapamiętać, że:
| | całkowita droga | |
średnia szybkość= |
| |
| | całkowity czas | |
21 lut 13:56
kasia:
21 lut 13:58