help!
rose: HEEEELP

! w worku znajduje się osiem piłeczek oznaczonych literami od A do H
odpowiadającymi wierzchołkom sześcianu (był rys. A, B, C, D w podstawie dolnej; reszta
górnej). Losujemy kolejno trzy piłki. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że litery na
wylosowanych piłkach odpowiadają wierzchołkom trójkąta równobocznego.
21 lut 13:02
21 lut 13:04
rose: dzięki, ale te wierzchołki są ponumerowane czyli opcja AHC i ACH to inna możłiwosć chyba. No i
losujemy kolejno! TO chyba nie będzie to samo
21 lut 13:08
Patronus:
tutaj Ω = 8*7*6 = 336
|A| = 8*3! = 48
Czyli prawdopodobieństwo nie zmienia się jeśli losujesz po kolei zamiast 3 wierzchołki na raz.
21 lut 13:19
rose: dzieki
21 lut 13:25