pochodna
denatlu: Pytanie o pochodną. Jeżeli wielomian W(x) ma k pierwiastków, to W'(x) ma zawsze (k−1)
pierwiastków?
21 lut 12:46
PW: w(x)=(x−1)3 ma jeden pierwiastek i jego pochodna też jeden. Trzeba precyzyjniej sformułować
twierdzenie.
Intuicyjnie rzecz jest do zobaczenia (gdy wszystkie pierwiastki są różne) w ten sposób − miedzy
pierwiastkami musi być ekstremum, a wiec pochodna ma tam miejsce zerowe.
21 lut 13:05
denatlu: Bo mam wielomian W(x)=x3+px+q. Mam udowodnić , że gdy na trzy pierwiastki to p jest ujemne.
W'(x)=3x2+p
I myślałem, że skoro W(x) ma trzy pierwiastki, to W'(x) ma mieć dwa, to Δ>0
−12p>0
p<0
22 lut 11:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale przecież:
3x
2 + p > p
prawda

więc gdy p>0 ... to pochodna jest dodatnia ... a co za tym idzie ... brak ekstremum i/lub
punktów przegięcia ... a co za tym idzie ... brak możliwości, aby W(x) posiadał więcej jak
jedno miejsce zerowe ... a ma trzy − czyli sprzeczne
22 lut 11:57
denatlu: 3x2 + p > p to prawda, ale jak to się ma do tego co napisałeś pod spodem?
22 lut 12:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
3x
2 > 0 dla dowolnego 'x'
a więc ... aby wyrażenie 3x
2 + p
=0 to p MUSI być ujemne.
a dlaczego to wyrażenie musi być =0

wywód masz powyżej co się stanie ... jeżeli wyrażenie
nie ma miejsca zerowego
brak ekstremum = funkcja, która raz 'przebiła' oś OX 'nie zawróci' ku niej już nigdy więcej
UWAGA

Dotyczy to oczywiście funkcji ciągłych na R (a takimi są wielomiany w takiej postaci)
22 lut 12:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu tfu ... 3x2 ≥ 0 dla dowolnego 'x'
22 lut 12:13
denatlu: ok, dzięki już czaje. Przypomnij mi jeszcze co jest gdy pochodna wielomianu w punkcie x1 jest
równa 0, to ten wielomian co robi w tym punkcie
22 lut 12:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
to wtedy jest jedna z dwóch możliwości:
a) albo wielomian w tym miejscu 'zawraca' ... czyli masz ekstremum (minimum albo maksimum) ...
przyklad f(x) = x2 ... w punkcie x=0
b) albo wielomian zmienia 'krzywiznę' (wypukłość wklęsłość −−− przyklad f(x) = x3 ... w
punkcie x=0)
22 lut 12:25
denatlu: ok dzieki
22 lut 12:28
tn: Czy moze ktoś pokazać jak należy rozwiązać to zadanie które podał denatlu ?
22 lut 19:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
rozwiązanie napisałem ... po obliczeniu pochodnej konieczny jest komentarz z którego wynika, że
dla q≥0 pochodna nie ma więcej jak jedno miejsce zerowe ... co za tym idzie W(x) nie posiada 3
miejsc zerowych
jest to tzw. dowód niewprost
22 lut 19:13