Zaokrąglenie do dwóch miejsc po przecinku
mirek.sz1: 645,67 x 1,35 = 871,6545
zaokrąglony do wyniku 871,66 jest prawidłowym wynikiem?
21 lut 12:42
huehuehue: nie bardzo ja bym zostawil tak 871,65
21 lut 12:49
mirek.sz1: jeżeli 3 po przecinku zaokrąglimy do 5 to drugą powinniśmy zaokrąglić do 6 kalkulator w
ustawieniu 5/4 wyliczy 871,65 a w ustawieniu zaokrąglenia w górę 871,66 cyfry równe 5 oraz
powyżej podwyższamy o 1 do cyfry poprzdzającej
21 lut 13:12
huehuehue: nie tak nie mozesz robic ze zaokraglisz sobie do 3 miejsca a potem w gore do drugiego
zaokraglasz od razu
21 lut 13:23
21 lut 13:28
mirek.sz1: ok ustawię kalkulator by pokazywał do 3 miejsc po przecinku robię te same obliczenie i jest
645,67 x 1,35 = 871,655 teraz zaokrąglając do dwóch miejsc po przecinku wyjdzie 871,66
21 lut 13:34
huehuehue: to go ustaw zeby Ci pokazywal do drugiego i zrob te samo obliczenia i po klopocie
21 lut 13:39
mirek.sz1: no dobrze by było tylko sporządzając wyliczenia cenowe w Specyfikacji Istotnych Warunków
Zamówienia (Prawo Zamówień Publicznych) − przetargi są zapisy że jeżeli 3 cyfra po przecinku
jest równa 5 lub powyżej zaokrąglamy do góry.
21 lut 14:09
mirek.sz1: a to dlaczego kalkulator zaokrągla w tym przypadku w różny sposób? do 4 i do 3 i do 2 miejsc po
przecinku wychodzi inny wynik końcowy?
21 lut 14:10
MQ: Bo to ty popełniasz błąd, zaokrąglając wynik kilkaktornie −− etapami.
Albo zaokrąglaj wynik na kalkulatorze do odpowiedniego miejsca,
albo licz na kalkulatorze dokładnie, a potem zaokrąglaj.
21 lut 14:17
mirek.sz1: albo licz na kalkulatorze dokładnie?

tzn? przedstawiłem tu problem z wyliczeniem i
przykładami które nie są jasne czyli jak najlepiej pozostawić ustawienia kalkulatora by było
ok w tym przypadku?
21 lut 14:28
magduśka: Do 2 miejsc po przecinku, więc pod uwagę bierzemy 4 bez tej 5, a 4<5 więc wynik będzie taki
871,65.
21 lut 14:32
MQ: Ja bym to liczył tak:
645,67 x 1,35 = 871,6545
a potem zaokrąglił do 2. m. po prz. czyli do 871,65
21 lut 14:34
mirek.sz1: oki dzięki za pomoc pozdrawiam
21 lut 14:40