oblicz granicę
Kubica: | | √n2+4−n | |
oblicz granicę lim |
| |
| | √n2+1−n | |
n→
∞
21 lut 12:40
Janek191:
Ta granica = 4
21 lut 14:40
Janek191:
n2 + 4 − n2
−−−−−−−−−
√n2 + 4 + n
an = −−−−−−−−−−−−
n2 + 1 − n2
−−−−−−−−−
√n2 + 1 + n
4 √n2 + 1 + n
an = −−−−−−−−−−− * −−−−−−−−−−−
√n2 + 4 + n 1
4* ( √n2 + 1 + n )
an = −−−−−−−−−−−−−−−−
√n2 + 4 + n
Dzielimy licznik i mianownik przez n ( pod pierwiastkiem przez n2 )
4*( √ 1 + 1/ n2 + 1)
an = −−−−−−−−−−−−−−−−−
√ 1 + 4 / n2 + 1
Ponieważ 1/ n2 → 0 i 4/ n2 → 0 , gdy n → ∞
zatem
4* 2
lim an = −−−− = 4
n → ∞ 2
21 lut 14:53
Kubica: oblicz sumę 1+11+111+1111+...+11....1
(n)
21 lut 14:56
MQ: N−ty wyraz ma postać:
21 lut 15:00