oblicz granicę
Kubica: oblicz granicę lim (√n4−n2−√n4+n2)
n→∞
21 lut 11:52
Janek191:
n4 − n2 − ( n4 + n2) − 2 n2
an = −−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−
√n4 − n2 + √n4 + n2 √n4 − n2 + √n4 + n2
Dzielę licznik i mianownik przez n2 ( pod pierwiastkiem przez n4 )
− 2
an = −−−−−−−−−−−−−−−−−−
√ 1 − 1/n2 + √ 1 +1/n2
Ponieważ 1/n2 → 0, gdy n → ∞
zatem
− 2
lim an = −−−− = − 1
n→ ∞ 2
=====================
21 lut 12:01
Janek191:
n4 − n2 − ( n4 + n2) − 2 n2
an = −−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−−−
√n4 − n2 + √n4 + n2 √n4 − n2 + √n4 + n2
Dzielę licznik i mianownik przez n2 ( pod pierwiastkiem przez n4 )
− 2
an = −−−−−−−−−−−−−−−−−−
√ 1 − 1/n2 + √ 1 +1/n2
Ponieważ 1/n2 → 0, gdy n → ∞
zatem
− 2
lim an = −−−− = − 1
n→ ∞ 2
=====================
21 lut 12:01
Janek191:
Korzystałem z wzoru :
a − b = ( a2 − b2) / (a + b)
21 lut 12:03