matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Seba:
Rozwiąż równanie: x
2
+
√
2
x−4=0 Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
21 lut 10:56
krdk:
Δ=2+16=18 √Δ=3√2 x1=(−√2−3√2)/2=−2√2 x2=2√2 Delty liczyć nie umiesz ?
21 lut 11:07
Seba:
Ok... ale x2 Ci źle wyszło
powinno wyjść
√
2
.
21 lut 11:50