wzór taylora
Beti: Wzór Taylora z resztą Lagrange'a f(x)=cos3x x
0=0 n=5
f(x
0)= cos0=1
f'(x)= −3sin3x f(0)=0
f"(x)=−9cos3x f(0)=−9
f'"(x)=27sin3x f(0)=0
f""(x)=81cos3x f(0)=81
f""(x)=−243sin3x f(0)=0

Bardzo proszę o poradę bo raczej źle to jest ..
21 lut 10:15
Trivial:
f
(6)(x) = −3
6cos3x
Pozostało zapisać..
| | 9 | | 81 | | 36cos(3ξ) | |
f(x) = 1 − |
| x2 + |
| x4 − |
| x6 |
| | 2 | | 24 | | 6! | |
Dla pewnego ξ leżącego między x
0 a x.
21 lut 11:28
Trivial:
A jeżeli nie lubisz wynajdywać koła od nowa można skorzystać z gotowego wzoru Taylora na cosx.
| | x2 | | x4 | | cos(ξ) | |
cosx = 1 − |
| + |
| − |
| x6 |
| | 2! | | 4! | | 6! | |
dla pewnego ξ leżącego między 0 a x.
Podstawiamy 3x i mamy:
| | 9 | | 81 | | 36cos(ξ) | |
cos(3x) = 1 − |
| x2 + |
| x4 − |
| x6 |
| | 2 | | 24 | | 6! | |
dla pewnego ξ leżącego między 0 a 3x.
Zapisujemy to inaczej:
| | 9 | | 81 | | 36cos(3ξ) | |
cos(3x) = 1 − |
| x2 + |
| x4 − |
| x6 |
| | 2 | | 24 | | 6! | |
dla pewnego innego ξ leżącego między 0 a x.
I gotowe.
21 lut 11:33
Beti: dziękuję

21 lut 11:55