prawdopodobienstwo
iwona: każdy z gołębi pocztowych dociera do celu z prawdopodobieństwem 1/2. Ile co najmniej gołębi
trzeba wysłać aby prawdopodobieństwo przekazania informacji było większe niż 127/128?
21 lut 09:59
koko: POMOCY


każdy z gołębi pocztowych dociera do celu z prawdopodobieństwem 1/2. Ile co najmniej
gołębi trzeba wysłać aby prawdopodobieństwo przekazania informacji było większe niż 127/128?
21 lut 12:27
PW: | | 1 | |
Schemat Bernoulliego. Prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczym doświadczeniu równe |
| . |
| | 2 | |
Szukamy n − jaka musi być liczba powtórzeń, żeby prawdopodobieństwo sukcesu przekroczyło
21 lut 12:44
PW: Mówiąc jaśniej − przy jakim n prawdopodobieństwo zdarzenia "same porażki" będzie mniejsze od
21 lut 12:49
koko: dzięki, możesz jeszcze rozwinąć tę myśl
21 lut 12:56
koko: ale we wzorze nie mam ani k ani n
21 lut 12:58
PW: Zdarzenie "zero sukcesów" (czyli "same porażki") ma mieć prawdopodobieństwo mniejsze od
n szukamy, k=0.
21 lut 13:08
rose: prosze CIę, rozpisz to wszystko! Słabo przędę z tej matmy!
21 lut 13:13
rose: czyli dla n<7 ?
czlyli co najmniej 6 gołębi?
21 lut 13:15
rumun: masz 2 nicki oszustwo rose to jest iwoa ma kilka nickow pomozy ratunku pomocy
21 lut 13:17
rose: tak to ta sama osoba! i co z tego!?
21 lut 13:19
rumun: gowno po co zmieniasz nicki tak sie nie robi oszuscie
21 lut 13:20
rose: ale co CI do tego! nie chcesz nie pomagaj! nie wcinaj sie!
21 lut 13:26
PW: | | 1 | | 1 | |
W tym wypadku k=0 (zero sukcesów), p= |
| i q= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | | | 1 | | 1 | | 1 | |
Pn(0) = | ( |
| )0( |
| )n< |
| |
| | | 2 | | 2 | | 128 | |
(o godz. 13:08 zżarło mi w mianowniku ósemkę),
czyli
| | 1 | |
Funkcja wykładnicza o podstawie |
| jest malejąca, a więc nierówność ta oznacza |
| | 2 | |
n>7
(nierówność w przeciwna stronę niż pisałaś(eś)!).
Ostatecznie: n≥8 − pierwszą liczba naturalna większą od 7 jest 8 − trzeba wysłać co najmniej 8
gołębi.
21 lut 13:49
rose: o faktycznie! dzięki wielkie!
21 lut 13:50