funkcja
nina:

Bardzo prosze o pomoc

na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji f:<0,6> −−>R . Naszkicuj wykres funkcji
g(x)=f(4−x), podaj jej dziedzinę w wzór
21 lut 09:27
zośka: f(4−x)=f(−(x−4))
przesuń ten wykres o 4 jednostki w prawo ( czyli o wektor [4,0]), a nastepnie otrzymany wykres
odbij symetrycznie względem osi y.
21 lut 15:54
zośka: przepraszam odwrotnie; najpierw odbicie potem przesunięcie!
Wierzchołek powinien znależć się przy x=1
21 lut 15:59
zośka: dziedzina: 0≤4−x≤6
stąd x∊[−2,4]
21 lut 16:01