:(:(
yhmmm: Po dwóch kolejnych obniżkach cen,za pierwszym razem o 10% i za drugim razem 20%,płaszcz
kosztuje 136zł.Wynika z tego,że płaszcz przed obniżkami kosztował

?
21 lut 08:57
Janek191:
x − cena początkowa
x − 0,1 x = 0,9 x − cena po obniżce o 10 % = 0,1
0,9 x − 0,2*0,9 x = 0,9 x − 0,18 x = 0,72 x − cena po II obniżce ceny ( o 20% = 0,2)
Mamy więc
0,72 x = 136
x = 136 : 0,72 = 189
Odp. Płaszcz kosztował ,przed obniżkami ceny, 189 zł.
================================================
21 lut 09:13
;(:(:(: sorry tam nie mialo byc 136 tylko tylko 360 przepraszam waz za pomyłke
21 lut 09:39
Janek191:
0,72 x = 360
x = 360 : 0,72
x = 500
Odp. 500 zł.
=============
21 lut 09:53