.
asdf: Witam, całki..
∫ lnx dx, liczę przez części:
u = ln
v' = x
dobrze?
20 lut 23:54
Dominik: ln = l * n
20 lut 23:54
Mila: Nie.
| | 1 | |
[u=lnx ; du= |
| ; dv=1stad v=∫1dx=x] |
| | x | |
20 lut 23:59
21 lut 00:03
asdf: 
Ekstremum lokalne:
y = x* e
1/x
D: x e (−
∞;0)(0;
∞)
| | x*e1/x | |
y' = x' * e1/x + (e1/x)'*x = e1/x + e1/x * x * (1/x)' = e1/x − |
| |
| | x2 | |
D: x e(−
∞;0)(0;
∞)
y' = 0
| | x | |
e1/x(1 − |
| ) = 0 // : e1/x |
| | x2 | |
x
2 − x = 0
x(x−1) = 0
x =0 ; x = 1
i teraz uwzględnia się x = 0 do przedziałów monotoniczności, ale w tym punkcie nie bedzie
ekstremum?
21 lut 00:22
Roman: Nie
21 lut 00:38
asdf: a jak?
21 lut 00:43
Roman: No nie ma ekstremum w x=0
21 lut 00:46
asdf: no nie ma ekstremum − to napisałem, ale x=0 ma wpływ na monotoniczność..
21 lut 00:47
asdf: ?
21 lut 00:47
Mila: f'(x) jest nieokreślona w x=0
f(x) jest nieokreślona w x=0 to o ekstremum nie może być mowy.
Oblicz granice f(x)−obustronne w x=0 ( ciekawy problem)
Jeśli chodzi o monotoniczność, badasz jak zachowuje się w dziedzinie pochodna− kiedy ujemna,
kiedy dodatnia.
Gdzies już rozwiązywałam to zadanie− przebieg zmienności tej funkcji.
21 lut 18:46
Mila: ?
21 lut 23:55
asdf: Zrobiłem tak: uwzględniłem x = 0 jako zmiana monotoniczności, a w tym punkcie, ze ekstremum nie
istnieje. odpowiedź to:
rośnie dla x e (−niesk.;−5)u(−1;niesk.)
maleje dla x e (−5;−1)
Dziękuję za pomoc.
22 lut 00:02
asdf: przepraszam, to nie do tego odpowiedź
22 lut 00:03
asdf: f rosnie dla x e ( −niesk, 0)u(1;niesk)
f maleje dla x e (0;1)
minimum lokalne w pkt (1;e)
22 lut 00:05
Mila: Ponadto x=0 prawostronna asymptota pionowa
y=x+1 asymptota ukośna
22 lut 00:34
Mila:
22 lut 00:35
asdf: Dziękuję Ci bardzo

Całe badanie funkcji − to dopiero później
22 lut 00:36