Rozwiąż graficznie nierówność.
wajdzik: Rozwiąż graficznie nierówność:
| | 2x−3 | |
| |
| |(całe w wartości bezwzględnej) <1 |
| | x+1 | |
D=R\{−1}
W: [−1,2]
| | 2x−3 | |
| |
| |(całe w wartości bezwzględnej) <1 |
| | x+1 | |
(x−4)(x+1)<0
x=4 x=−1
Po narysowaniu wykresu, równania, przestawieniu i odwróceniu..
rozwiązaniem nierówności jest...?
Naprawdę nie mam pojęcia. Myślę, że wszystko dobrze zrobiłem do tego momentu ale nie mam
pojęcia jakie jest rozwiązanie.
Mógłby ktoś pomóc?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
20 lut 23:10
wajdzik: Mógłby ktoś mi pomóc?
20 lut 23:23
wajdzik: Mógłby ktoś mi pomóc?
20 lut 23:24
Beti: | | −5 | |
po pierwsze wyrażenie zapisane w postaci kanonicznej ma postać: |
| + 2 |
| | x+1 | |
po drugie rozwiązując nierówność musisz rozpatrzyc
dwa przypadki:
↙ ↘
| | 2x−3 | | 2x−3 | |
|
| < 1 i |
| > −1 |
| | x+1 | | x+1 | |
20 lut 23:30
wajdzik: A więc mamy:
1. x=4 x=−4 <0
Biorąc pod uwagę mój wykres to coś na pewno się zgadza. Tylko nie widzi mi się, że tam jest
| | 2 | |
to |
| . Ogólnie nie mam pojęcia jakie jest rozwiązanie. |
| | 3 | |
Przypuszczam, że takie:
1. x∊(−
∞,−1) U (4,+
∞)
A rozwiązaniem tej nierówności będzie:
Czy dobrze myślę?
21 lut 01:03
wajdzik: ?
21 lut 08:49
wajdzik: Czy mógłby ktoś pomóc?
21 lut 15:39
MQ: Jeśli masz rozwiązać to
graficznie, to:
2. To co masz pod osią OX, odbijasz symetrycznie wzgl. osi OX
3. Rysujesz kreskę y=1
4. Zaznaczasz na osi OX te wartości x, dla których wykres leży pod kreską.
21 lut 15:44
Aga1.:

Graficznie
rysujesz wykres
| | 2x−3 | |
y=I |
| I −−kolor czerwony i y=1 −−różowy |
| | x+1 | |
I patrzysz dla jakich x czerwony wykres jest pod różową prostą.
(zielone to asymptoty)
21 lut 15:49
wajdzik: Tak jest, wszystko mam dokładnie tak narysowane. Czyli rozwiązaniem nierówności jest:
x∊(−1,4)
?
21 lut 16:30
21 lut 16:45