Zadanie z f. wykładniczej
Phil....: Witam. Mam problem z takim zadankiem z f. wykładniczej.
Funkcja f dana jest wzorem f(x)=ax−2+p. Wyznacz a i p, jeżeli do jej wykresu należą punkty
A(3,p+2) oraz B(2log24,1). Wiem, że trzeba to zrobić z układu równań, ale coś mi to nie
wychodzi.
Proszę o pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam Filip
20 lut 22:54
jro:
układ równań:
f(3)=p+2
f(2log24)=1
20 lut 23:00
jro: z pierwszego wynika , ze
a+p=p+2 czyli a=2
podstawisz a do drugiego równania i obliczasz p
20 lut 23:03
Phil....: Dzięki, błędne dane przepisałem

Dlatego nie wyszło.
21 lut 00:29