nowezadanie
mundi: 
Jak to rozwiązać

Dwóch pracowników jest w stanie wykonać pewną pracę w czasie 8 godzin. Gdyby połowę pracy
wykonali razem, a potem pracował tylko pracownik wydajniejszy, praca zostałaby ukończona po 10
h. Ile czasu wykonanie tej samej pracy zajęłoby drugiemu (mniej wydajnemu) pracownikowi, gdyby
pracował sam ?
20 lut 22:31
pigor: ... np. widzę to tak : niech
x=? i y<x , czyli y − czas samodzielnej pracy
wydajniejszego pracownika, to z warunków zadania mam np. taki układ równań:
1x+
1y=
18 i
12x+
12y+
12y=
110 ⇔
⇔
1x+
1y=
18 i
12x+
1y=
110 /− stronami ⇒
⇒
12x=
18−
110 /*2 ⇔
1x=
14−
15 ⇔
⇔
1x=
520−
420 ⇔
1x=
120 ⇒
x=20 h − szukany czas . ...
20 lut 22:51
pigor: ... coś z czasem wczytywania, czy tylko u mnie

, dlatego dubel . przepraszam .
20 lut 22:53
Eta:
20 lut 22:57
mundi: dzięki za pomoc
20 lut 22:57
mundi: o co chodzi eta ?
20 lut 23:01
Eta:
O to,że skasowałam podwójny wpis
pigora
20 lut 23:03
mundi: aha, ok
20 lut 23:04
pigor: ... o

jak miło , dzięki wielkie
Eta . ...
20 lut 23:08
Janek191:
w1 , w2 − wydajności pracy I i II pracownika
P − praca do wykonania
w1 > w2
P
−−−−−−− = 8 ⇒ P = 8 w1 + 8 w2 ⇒ 0,5 P = 4 w1 + 4 w2
w1 + w2
0,5P 0,5 P
−−−−−− + −−−−− = 10
w1 +w2 w1
4 w1 + 4 w2 4 w1 + 4 w2
−−−−−−−−− + −−−−−−−−− = 10
w1 + w2 w1
4 + 4 + 4 *( w2/ w1) = 10
4 *( w2 / w1) = 2
w2/w1 = 1/2
w1 = 2 w2 ⇒ w2 = 0,5 w1
−−−−−−−−−−
P 8 w1 + 8 w2 8 w1 8 w2
−−−− = −−−−−−−−− = −−−−− + −−−−− = 16 + 8 = 24
w2 w2 0,5 w1 w2
Odp. Wykonanie całej pracy zajęłoby drugiemu pracownikowi 24 godziny.
20 lut 23:10
pigor: hmm, ... czyżbym coś spiep... ; jeśli tak, to przepraszam

na dzisiaj mam dość
20 lut 23:25
Eta:
No to może tak:
x −− ilość dni pracy samodzielnej przez drugiego( leniwego)
y −−− ilość dni pracy samodzielniej przez drugiego ( bardziej wydajnego
| | 1 | |
|
| −−− wydajność drugiego |
| | x | |
| | 1 | |
|
| −−− wydajność pierwszego |
| | y | |
temu bardziej wydajnemu zostało do wykonania połowa pracy w ciągu 6 dni
zatem całość pracy wykonałby samodzielnie przez y=
12 dni
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| ⇒ |
| = |
| − |
| = |
| |
| x | | 12 | | 8 | | x | | 8 | | 12 | | 24 | |
czyli ten "leniwy" pracując sam wykonałby całą pracę w ciągu x=
24 dni
No i rzeczywiście
pigor się "machnął" w obliczeniach
21 lut 21:56