matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż graficznie nierówność.
wajdzik:
Rozwiąż graficznie nierówność:
2x+1
>−1
x+3
D=R\{−3}
−5
y=
+2
x+3
W [−3,2] Skorzystałem z tego:
2x+1
+1>0
x+3
2x+1+x+3
>0
x+3
3x+4
>0
x+3
(3x+4)(x+3)>0
−4
x=
x=−3
3
I wyszło mi, że rozwiązaniem nierówności jest: x∊(−4/3;0) Czy to jest dobrze zrobione?
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
20 lut 22:18
Dominik:
miejsca zerowe OK, ale zauwaz ze ramiona paraboli skierowane sa do gory, wiec rozwiazaniem nierownosci bedzie
4
x∊(−
∞
, −3)∪(−
,
∞
)
3
20 lut 22:23
krystek:
2x+1
2(x+3)−5
5
=
=2−
wykres i prostą y=−1
x+3
x+3
x+3
20 lut 22:36