talia kart, prawdopodobienstwo
mateo: Z talii liczącej 52 karty losujemy dwa razy bez zwracania po jednej karcie. Obliczyć
prawdopodobieństwo zdarzenia, że druga wylosowana karta jest damą lub królem.
Ω=52
najpierw losujemy 1 z 52, potem 1 z 51,za pierwszym razem możemy wyciągnąć damę lub króla więc:
jeśli za pierwszym razem nie wyciągniemy ani króla ani damy to A=8
jeśli za pierwszym razem wyciągniemy króla lub damę to A=7
Dobrze myślę? Jak to zapisać?
20 lut 22:01
20 lut 22:04
mateo: Proszę jeszcze o wyjaśnienie drugiej linijki
20 lut 22:13
Dominik: MOCNO NABROILEM! zbyt pozna pora. ale poprawiam.
mamy mozliwosci, ze pierwsza karta nie bedzie ani krol, ani dama, a druga ktoras z tych lub ze
pierwsza bedzie albo dama, albo krol i druga rowniez.
w 1 przypadku do pierwszej karty losujemy jedna z 8 (bo tyle jest dam i kroli razem), a do
drugiej jedna z 7 (bo tyle nam ich pozostanie, gdy jedna juz zabierzemy).
w 2 przypadku pierwsza karta moze byc jakakolwiek oprocz damy lub krola (jest ich 52 − 8 = 44),
a druga dama lub krol (czyli losujemy jedna z 8 kart).
20 lut 22:21
mateo: dzięki wielkie
20 lut 22:38