???
BUKA: Całka oznaczona. Obliczanie pola ograniczonymi krzywymi.
Mam pytanie.
Czy trzeba zawsze przyrównywac do siebie funkcje, czy mozna od razy zapisac je w postaci calki
oznaczonej?
20 lut 21:37
Mila: A po co porównujesz?
20 lut 21:42
Krzak: Jeżeli chodzi o to co myślę, to przyrównanie jest po to, by sprawdzić, w jakich punktach
funkcje się "przetną" stąd granice całkowania
20 lut 21:42
Mila:
Zgadza się, Krzak i dlatego jesli to całka oznaczona, to musimy sobie granice ustalić,
jeśli nie podano w treści.
20 lut 23:20
BUKA: a sesli widac to na wykresie to tez trzeba przyrownywac?
21 lut 00:06
BUKA: a sesli widac to na wykresie to tez trzeba przyrownywac?
21 lut 00:07
Mila: Masz ustalić dobrze, może być odczytane, byle dobrze.
21 lut 00:10
BUKA: ok, a powiedz mi jak mam takei przyrównanie rozwiazać?
√x = x3
21 lut 00:12
BUKA: ?
21 lut 00:29
Mila:

x=x
6
x
6−x=0
x(x
5−1)=0
x=0 lub x
5=1
x=0 lub x=1
0∫
1(
√x−x
3)dx
21 lut 18:51