geometria analityczna
asdf: Dane są punkty A (−1,1) B (5,−1)
podaj rownanie symetralnej odcinka AB − to zrobilam wyszlo mi : 3x−y−6=0, ale z drugim
podpunktem mam troszke problem.. na symetralnej odcinka AB znajdz punkt C, dla ktorego pole
trojkata ABC wynosi 30. wiem, ze beda dwie mozliwosci. Tylko jak je znalezc?
20 lut 21:36
asdf: odswiezam!
20 lut 21:43
Beti:
|AB| =
√40 = 2
√10
S = (2,0)
sym.: y = 3x−6 −−> więc pkt C = (x, 3x−6)
|SC| =
√(x−2)2 + (3x−6)2 =
√10x2 − 40x + 40 =
√10(x2−4x+4) =
√10(x−2)2 =
=
√10|x−2|
podstaw dane i rozwiąż równanie
20 lut 21:50
pigor: ... np. tak : niech C=( x,y)= (x, 3x−6)∊ do twojej symetralnej 3x−y−6, to
np.
AC
→=[x+1,x−7] i AB
→=[6,−2] , to P
Δ=
12|−2(x+1)−6(x−7)|= 30 ⇔
⇔ |−2x−2−6x+42|= 60 ⇔ |−8x+40| ⇔ 8|x−5|= 60 ⇔ |x−5}= 7,5 ⇔
⇔ x−5=−7,5 lub x−5=7,5 ⇔ x
1= −2,5 lub x
2= 12,5] ⇒ y
1= −13,5 lub y
2= 31,5 ⇒
⇒
C= (−2,5 ; −13,5 lub
C=(12,5 ; 31,5) ..., o ile gdzieś się nie walnąłem
20 lut 22:02
asdf: dziekuje
20 lut 22:10