Całka
Honn: calka z (ln2x)/x dx
20 lut 21:32
Krzysiek: podstawienie: t=lnx
20 lut 21:45
Honn: ale co dalej bo to jest do kwadratu?
20 lut 23:13
Krzysiek: dt=dx/x
i wstaw do całki ,a tym kwadratem się nie przejmuj
20 lut 23:16
pigor: no dobrze ,
w czym problem : np. niech lnx=t ⇒ x=e
t ⇒ dx=e
tdt,
| | ln2x | | t2 | |
wtedy ∫ |
| dx= ∫ |
| *e tdt= ∫ t 2dt= 13t 3= 13ln3x+C . ...  |
| | x | | et | |
20 lut 23:20
Honn: lnx=t ⇒ x=et ⇒ dx=etdt, jakim cudem to wynika z tego?
21 lut 11:09
Honn:
21 lut 19:04
Roman: | | ln2x | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx= t=lnx dt= |
| dx = ∫t2dt = |
| t3 +C = |
| ln3x +C |
| | x | | x | | 3 | | 3 | |
a z tym e
t=x to e
lnx (t=lnx)=x⇔e
lnx=x
21 lut 19:19
Honn: dzieki wielkie
21 lut 20:25