rownanie trygonometryczne
agnieszka:
cosx + cos2x + cos3x = 0
20 lut 21:29
ICSP: wzór na sumę cosinusów dla pierwszego i trzeciego cos
20 lut 21:34
Eta:
| | a+b | | a−b | |
ze wzoru cosa+cosb= 2cos |
| *cos |
| i cos(−α)= cosα |
| | 2 | | 2 | |
cosx+cos3x= 2cos2x*cosx
to teraz równanie ma postać:
2cos2x*cosx+cos2x=0
cos2x(2cosx+1)=0
cos2x=0 v 2cosx=1=0
dokończ........
20 lut 21:35
Eta:
20 lut 21:35
agnieszka: 2cos2x*cosx gdzie jest ten wzór
20 lut 21:50
Eta:
Ejjj
| | x+3x | | x−3x | | 4x | | −2x | |
cosx+cos3x=2cos |
| *cos |
| =2cos |
| *cos |
| =2cos2x*cos(−x)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=2cos2x*cosx
20 lut 22:00
agnieszka: a no tak

dziekuje, to dalej już umiem
20 lut 22:04
Eta:

20 lut 22:17