pigor: ...
1)
y=0 − równanie asymptoty poziomej (os Ox),
2)
x=1 − równanie asymptoty pionowej,
3) y=−x i y=x − osie symetrii hiperboli y=
2x ⇒ y= −(x−1) i y=x−1 ⇔
⇔
y=−x+1 i
y=x−1 − równania osi symetrii danej hiperbolo y=
2x−1,
4) (−
∞; 1) oraz (1;+
∞) − przedziały argumentów w których f jest określona (ma sens),
czyli przedziały dziedziny danej funkcji ,
5) w przedziale (−
∞; 1) funkcja jest malejąca oraz w (1;+
∞) tez jest malejąca . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
to tyle, a teraz do ciebie należy sporządzenie w miarę dokładnego wykresu , zauważ, że
f(0)=−2 − punkt hiperboli na osi Oy .