.
Mo: pierwszy wyraz ciągu (a
n) jest równy 1, zas n−ty wyraz, gdzie n>1, równy jest sumie n
kolejnych licz naturalnych, z których najmniejsza jest n. Który wyraz tego ciągu jest równy
70
| | n*(2n−1) | |
znalazłem takie rozwiązanie ze |
| * n = 70 i teoretycznie wychodzi wynik prawidłowy |
| | 2 | |
ale wydaje mi się ze to jest zły sposób ponieważ to nie suma ma być równa 70 lecz wyraz ciągu
a tu załozone jest ze 70 to suma. Jak to powinno byc?
20 lut 21:16
Mo: mógłby mi ktos pomóc?
20 lut 21:35
Mo: czemu nikt nie chce pomóc...
20 lut 21:50
Mo: hallo no może jednak ktoś się zlituje?
20 lut 23:19
Tad:
... Napisz porządnie treść tego zadania
20 lut 23:27
Tad:
... przepraszam ... to ja nie zajarzyłem
| | n+[n+(n−1)] | | 3n−1 | |
an= |
| n= |
| n |
| | 2 | | 2 | |
20 lut 23:58