parametr m
nika: Dane jest rownanie |mx| + |m| = 4 z niewiadomą x.
Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania ?
20 lut 21:14
Tad:
|mx|−4=−|m|
i narysuj −
20 lut 21:21
nika: ja nie mam rysowac ale podac przedzial (wiem ze moge odczytac) ale czy nie idzie jakos inaczej
bo na wykresie np. nie wiemk gdzie zaznaczyc m myslalam cos nad wyłączeniem |m| np.
|x||m|+|m|=4
|m|(|x|+1)=4
i moje rozumowanie pada..
20 lut 21:25
AC:
No dobrze robisz.
teraz widać że |m|≠0 bo 0≠4
wyliczamy
| | 4 | |
|x| = |
| −1 stąd widać że prawa strona ≥ 0 |
| | |m| | |
| 4 | |
| −1 ≥ 0 ⇒ |m| ≤ 4 ⇒ −4 ≤ m ≤ 4 |
| |m| | |
20 lut 21:35
pigor: ..., bardzo dobrze rozumujesz, no to dalej np. tak:
|
mx|−4=−|m| ⇔ |m|(|x|+1)=4 /:
m|≠0 (na pewno, bo dla m=0 sprzeczne) ⇔
⇔ |x|+1=
4|m| ⇔
|x|= 4|m|−1, a takie równanie ma rozwiązania ⇔
⇔
4|m|−1 ≥0 /|m| ⇔ 4−|m| ≥0 ⇔ |m|≤ 4 i m≠0 ⇔
−4≤ m<0 ∨ 0< m≤ 4 ⇔
⇔
m∊<−4;0) U (0;4> . ...
20 lut 21:36
nika: jejku dziękuje
20 lut 22:02