Funkcja liniowa , matematyka rozszerzona
eska12: Funkcja f, określona na przedziale <−6,6>, dana jest wzorem
f(X)= 4 dla x ∊ <−6;−3>
= 1−x dla x ∊ (−3;3)
= x−5 dla x ∊ <3;6>
Naszkicuj wykres funkcji g(x)= | f(x+2) −1| . Określ jej dziedzinę i zbiór rozwiązań
Z góry dziękuje za rozwiązanie
20 lut 21:11
Mila:

f(x) czarny wykres
Przesunięcie o wektor [−2; −1] 2 jednostki w lewo i 1 jednostka w dół⇒
h(x) = f(x+2) −1 czerwony
g(x)=|f(x+2) −1| otrzymasz odbijając część czerwonego wykresu leżącego pod osią względem OX,
20 lut 21:39
eska12: ok wielkie dzięki

a jak narysować teraz wykres h(x)=f(1−x)
22 lut 12:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
zamast 'x' ... wstawiasz wszędzie '1−x' i patrzysz jaka jest wtedy postać funkcji
22 lut 12:18
eska12: ale jak?
22 lut 17:50
eska12: napiszcie prosze
22 lut 18:00
Tomek mój chłopak: αγπΔΩ∞≤
22 lut 21:15