funkcja z parametrem
Matura_094: a)Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wszystkie wartości funkcji określonej
wzorem f(x)= 1/4x
2 + (m−5)x + 4m
2 + 4m + 1 są dodatnie.
b) wyznacz największą i najmniejszą wartośc iloczynu miejsc zerowych tej funkcji.
Proszę o pomoc
20 lut 21:04
Tad:
... współczynnik przy x2 ....dodatni
zatem wystarczy, że Δ<0
Δ=m2−10m+25−4m2−4m−1=−2m2−14m+24
−2m2−14m+24<0
m2+7m−12>0
Δ'=49−48 .... itd
20 lut 21:11
Matura_094: no właśnie chyba nie, w odpowiedziach najpierw jest liczona wartośc wierzchołka paraboli, potem
ten Twój warunek
20 lut 21:27