wielomiany
magda: pomocy

.1. rozłoż wielomian na czynniki pierwsze i wyznacz jego pierwiastki
a. W(x)= 2x
3−x
2−3x=
b. P(x)= 2x
3+3x
2−2x−3=
2. rozwiaz rownanie:
a) .x
3−4x=x
2−4
b). x
3+3x
2−4=0
3.rozwiaz nierownosc
a) 16x<x
3
b). x
3−7x−6≥0
9 sie 20:36
Mariusz: pomagam
9 sie 20:45
Mariusz: Zad 1
| | 3 | |
a) 2x3−x2−3x=(x+1)(2x2−3x)=(x+1)2*x(x− |
| )
|
| | 2 | |
\myslę że dalej już wszystko jasne
Zad 2
przenosimy w kazdym przypadku wszystko na jedną stronę
x
3−x
2−4x+4=0
(x−1)(x
2−4)=0
(x−1)(x−2)(x+2)=0
dalej już wszystko jasne
Zad 3
a)16x<x
3
x
3−16x>0
x(x
2−16)>0
x(x−4)(x+4)>0
teraz metodą tabelki lub wężyka
powodzenia

metoda wężyka lub tabelka
9 sie 20:54
Mark:
a) x( 2x
2 −x −3) = x( 2x
2 − 2x +3x −3) = x[(2x
2−2x) +( 3x −3)]=
= x[ 2x(x −1) +3( x−1)] = x( x−1)( 2x −3)
pierwiastki wielomianu już potrafisz wyznaczyć?
x =0 ⊂ x −1=0 ⊂ 2x −3=0 ....... wyznacz je
b) grupujemy wyrazy po dwa pierwszy i trzeci i drugi i czwarty
( 2x
3 − 2x) +( 3x
2 −3) = 2x( x
2 −1) +3( x
2 −1) = ( x
2 −1)( 2x +3)=
= ( x −1)( x+1) ( 2x +3)
wyznacz pierwiastki ......
zad2/ podobnie:
a) x
3 −4x −x
2 +4 =0 grupujesz pierwszy z trzecim i drugi z czwartym
i wyłacz podobnie wspólny czynnik przed nawias
otrzymasz rozkład na czynniki i podasz rozwiązania (pierwiastki)
b) podpowiem:
x
3 +3x
2 −4 = x
3 − x
2 +4x
2 − 4
grupujesz dwa pierwsze i dwa ostatnie ( wyłączając wsp. czynnik przed nawias
zad. 3/
może już dasz radę sama?
jak nie , to pisz , pomogę
9 sie 20:56
Mariusz: Mark sprawdz jeszcze raz swój wynik w przykładzie (a) zad 1

Chyba coś przeoczyłeś
9 sie 21:38
Eta:
słuszna uwaga Mariusz
poprawiam :
x( 2x2 −x −3)= x ( 2x2 +2x − 3x −3) = x*( x +1)( 2x −3)
pierwiastki: x= 0 ∊ x = −1 ⊂x = 32
9 sie 22:34
magda: do sprawdzenia zad 1.
b) 2x
3+3x
2−2x−3=(2x
3−2x)+(3x
2−3)=2x(x
2−1)+3(x
2−1)=(x
2−1)(2x+3)=(x−1)(x+1)(2x+3)
x−1=0 /+1 x+1=0/−1 2x+3=0/−3
x
1=1 x
2= −1 2x=−3/ 2
przykład a) prosze o wytlumaczenie jeszcze raz po kolei bo nie rozumiem

zad 2.dobrze

a). x3−x2−4x+4=0
(x−1)(x2−4)=0
(x−1)(x−2)(x+2)=0
x=1 x=2 x=−2
b). skad to sie wzielo x3 − x2 +4x2 − 4?
zad3.
metoda wężyka lub tabelka czyli jak
10 sie 20:39
Eta:
magda
zad2 b/ zastępujesz : 3x2 = − x2 +4x2
i teraz grupujesz wyrazy:
( x3 − x2) +( 4x2 −4)= x2( x −1) +4( x2 −1)= x2( x −1) +4[(x −1)( x+1)]=
= ( x −1)[ x2 +4(x +1)] = ( x −1)( x2 +4x +4)= (x +1)(x +2)2
to x = 0 lub x = − 2 −−− pierw. dwukrotny
10 sie 20:55
pati: nierówności wielomianowe
(x2 − 10 ) (3x2 − 20 )≤0
Bardzo proszę o pomoc
18 paź 10:45
Jolanta: x2−10=(x−√10)(x+√10) pierwiastki x=√10 x =−√10
z drugiego policz Δ i perwiastki
18 paź 10:56
Jolanta: czego nie wiesz ?
18 paź 11:03