Dodawanie wyrazen wymiernych
;D:
20 lut 20:56
Dominik: jakies pomysly?
20 lut 20:57
;D: mamm pytanie; czy jezeli przy wspolnym mianowniku jest
(x−3) (x+3) (x+3) , to czy trzeba pisac dwa razy (x+3)
20 lut 21:03
Dominik: mozesz zwinac w kwadrat, czyli (x − 3)(x + 3)(x + 3) = (x − 3)(x + 3)2
tylko pytanie skad to wziales?
20 lut 21:05
;D: no bo jezeli trzeba doprowadzic do wspolnego mianownika to po rozłozeniu x2−9
jest(x − 3)(x + 3) i z drugiego ułamka jest x+3 tak wiec wychodzi w mianowniku (x − 3)(x + 3)(x
+ 3)
20 lut 21:07
Dominik: w 1 ulamku masz mianownik (x − 3)(x + 3)
| | x − 3 | |
w drugim (x + 3), wiec wystarczy pomnozyc drugi ulamek razy |
| i tyle. |
| | x − 3 | |
zatem wspolny mianownik to (x − 3)(x + 3)
20 lut 21:10
;D: aha ok dzieki

dalej chyba sobie poradze
20 lut 21:12
;D: czy to jest poprawny wynik
2x3+42+18?
20 lut 21:18
Dominik: jak to otrzymales?
20 lut 21:21
;D: po pomnozeniu na krzyz i po dodaniu wyszedl mi taki wynik
20 lut 21:23
Dominik: jakim mnozeniu na krzyz

masz po prostu dodac ulamki
20 lut 21:24
;D: a nas nauczyciel uczyl ze musimy pomnozyc na krzyz a pozniej dodac
20 lut 21:25
Dominik: | x + 6 | | x − 2 | |
| + |
| = |
| x2 − 9 | | x + 3 | |
| | x + 6 | | (x − 3)(x − 3) | |
= |
| + |
| = |
| | (x − 3)(x + 3) | | (x − 3)(x + 3) | |
| | x + 6 + (x − 2)(x − 3) | |
= |
| = ... |
| | (x − 3)(x + 3) | |
teraz musisz wymnozyc nawiasy w liczniku (tych w mianowniku nie ruszaj) i uporzadkowac
20 lut 21:29