| 2√3 | ||
1. | ||
| 2+√6 |
| 2√2 | ||
2. | ||
| 2√2+1 |
| 3√2+3 | ||
3. | ||
| 3√2−3 |
| 4+2√3 | ||
4. | ||
| 4−2√3 |
| √7−√6 | ||
5. | ||
| √7+√6 |
| coś | |
mnożysz licznik i mianownik przez √a + b | |
| √a − b |
| coś | coś | √a + b | coś(√a + b) | ||||
* 1 = | * | = | |||||
| √a − b | √a − b | √a + b | a − b2 |
| coś | |
− mnożymy przez a√b + c | |
| a√b − c |
| coś | |
− mnożymy przez a + √b | |
| a − √b |
| coś | |
to dalej nic nadzwyczajnego, mnożymy przez √a + √b | |
| √a − √b |
| 2√2 | 2√2 − 1 | 2√2(2√2 − 1) | ||||
2. | * | = | = | |||
| 2√2 + 1 | 2√2 − 1 | (2√2)2 − 12 |
| 8 − 2√2 | 8 − 2√2 | |||
= | = | |||
| 8 − 1 | 7 |
| √7 − √6 | √7 − √6 | √7 − √6 | ||||
5. | = | * | = | |||
| √7 + √6 | √7+√6 | √7 − √6 |
| (√7 − √6)2 | 7 − 2√42 + 6 | |||
= | = | = 13 − 2√42 | ||
| 7 − 6 | 1 |
ale prosilbym o wytlumaczenie jeszcze jak mnozymy pierwiastki z "wyciagnietymi
przed" liczbami
wiem ze to zapewne dziecinnie proste ale kilka lat nie mialam z matematyka
nic wspolnego i juz nie pamietam
a w tej chwili jest mi to bardzo potrzebne..i zastanawiam
sie skad wzielo sie w 2 przykladzie w liczniku 8−2√2 ...wiem ze pierwiastek i piwerwistek
jak mnozymy przez siebie to nam sie "skraca" ale co jesli jest liczba przed nim?
)