rozwiąż równanie
oniryczny: Rozwiąż równanie : (x + 2)4 − x4 = 80. Pomocy
20 lut 20:36
ICSP: (x+2)4 − x4 = 80
((x+2)2 − x2)((x+2)2 + x2) = 80
(x+2−x)(x+2+x)(x2 + 4x + 4 + x2) = 8 * 10
(x+1)(x2 + 2x + 2) = 10
x3 + 2x2 + 2x + x2 + 2x + 2 = 10
x3 + 3x2 + 4x − 8 = 0
x3 −x2 + 4x2 − 4x + 8x − 8 = 0
(x−1)(x2 + 4x + 8) = 0
x = 1
20 lut 20:59
pigor: ... np. tak :
(x+2)4−x4= 80 ⇔ ((x+2)
2−x
2)((x+2)
2+x
2)= 80 ⇔ (x+2−x)(x+2+x)((x+2)
2+x
2)= 80 ⇔
⇔ 2(2x+2)(2x
2+4x+4)= 80 ⇔ 8(x+1)((x
2+2x+2)= 80 /:8 ⇔
(x+1)(x2+2x+2)= 10 ⇔
⇔
x=1 i L= 2(1+2+2)= 10=P i tyle całkowitych, ale należałoby jeszcze coś poszukać
20 lut 21:00
pigor: ... o

widzę, że nie ma już . ...
20 lut 21:02
mmm: x−4=2
16 gru 17:39
mmmmm: a) (x−4)=2
16 gru 17:40
matyk: x=6
16 gru 17:41
mmmmm: mogłabym prosic o pelne rozwiaznie rownania?
16 gru 17:51
mmmmm: ?
16 gru 17:55
ciekawsky: PATRZ UWAŻNIE:
1.opuszczasz nawias:
x−4=2
2.dodajesz 4 obustronnie
x−4+4=2+4
3.liczysz liczby
x=6
Teraz najtrudniejsze − wyciągasz wnioski:
x jest równe sześć (6)
16 gru 17:58
mmmmm: dziekuje ciekawsky, ja mam taki problem bo mam mase zadan do zrobienia az 15 i nie wiem
zupelnie jak sie za nie zabrac , a matematyka nie jest moja dobra strona:(
16 gru 18:01
mmmmm: mogłabym liczyc na pomoc?
16 gru 18:02
mmmmm: 2x2−5x+3=
16 gru 18:08
ola : rozwiaz nierownosci; (2x−8)≥3
16 gru 18:11