Mark:
Nie widzę tu "dziwności"
olu
oznaczamy przez: r − promień koła , b − bok kwadratu
Ob(koła) = 2πr to 2πr= a , z treści zad.
podobnie: Ob(kwadratu)= 4b to : 4b= a
| | a | |
wyliczasz długość r , r= |
|
|
| | 2π | |
| | a | |
i długość boku b kwadratu , b= |
|
|
| | 4 | |
liczysz pola:
| | πa2 | | a2 | |
P(koła) = πr2 = π(a2π)2 = |
| = |
|
|
| | 4π2 | | 4π | |
| | a2 | |
P(kwadratu: = b2 = (a4)2 = |
|
|
| | 16 | |
odpowiedz , które z tych figur ma większe pole ? ( wiemy ,że 4*π≈= 4*3,14≈ 12,56)
Podaj odpowiedź .