matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Kuba:
π
3π
Oblicz wartość wyrażenia cos
+ cos
. Wykorzystaj wzór:
5
5
cos3α=cosα(4cos
2
α−3)...mógłby ktoś mnie jakoś naprowadzić..
20 lut 20:28
Kuba:
może ktoś pomóc?
20 lut 20:34
Kuba:
nikt sie nie znajdzie
20 lut 20:43
ICSP:
zauważ ze : cos3α = cosα(4cos
2
α − 3) = cosα(4 − 4sin
2
α − 3) = cosα(1 − 4sin
2
α) teraz wstawiając to mamy:
π
π
π
π
π
cos
+ cos
(1 − 4sin
2
) = cos
(2 − 4sin
2
)
5
5
5
5
5
teraz korzystając z lematu : 1 − 2sin
2
x = cos2x mam :
π
2π
1
2cos
* cos
=
5
5
2
20 lut 20:49